Cesta za ementálem
Rozmanitost lidà je až neuvěřitelná a každý z nás musà uznat, že poÅ™ekadlo, že každý z nás je originál, je stoprocentnÄ› platné. Tuto rozdÃlnost můžeme pozorovat i v tom, když se zeptáte, co se vám vybavÃ, když se zmÃnà Švýcarsko. Dostanete opravdu rozmanitou Å¡kálu odpovÄ›dÃ, mezi nimiž narazÃme napÅ™Ãklad u milovnÃku sladkého na úžasnou lahodnou Å¡výcarskou Äokoládu, dobrodruhům a turistům na mysli vytane dechberoucà pÅ™Ãroda a panoramata, muži si vzpomenou na vÅ¡estranný Å¡výcarský nožÃk nebo hodinky, které jsou synonymem kvality a dlouholeté historie, zastánci zdravého životnÃho stylu této zemi dÄ›kujà za objev müsli, jež se původnÄ› skládalo jak jinak než z ovesných vloÄek, vlaÅ¡ských a lÃskových oÅ™ÃÅ¡ků, jogurtu a jablek, a pravému gurmánovi se zaÄnou zbÃhat sliny na prvotÅ™Ãdnà sýry, o nichž bude dneÅ¡nà Älánek, po jehož pÅ™eÄtenà budete bezpochyby ihned hledat levné letenky do této jedineÄné zemÄ›.
ÄŒlánek o Å¡výcarských sýrech snad nelze zaÄÃt jinak než nejslavnÄ›jÅ¡Ãm sýrem, kterým je lahodný ementál, pro nÄ›jž jsou charakteristickým znakem dÃry, které se objevà po rozkrojenÃ. Tento sýr je tak žádaným, že se zde každý rok vyrobà nepÅ™edstavitelných deset tisÃc tun jen na vývoz do svÄ›ta, a existuje nespoÄet jeho neoficiálnÃch variant, o jejichž výrobu se snažà v jiných zemÃch. Originál je ale zkrátka originál!
Celá historie sýra sahá už do tÅ™ináctého stoletÃ, kdy zÅ™ejmÄ› docházelo k prvnÃm pokusům o jeho výrobu. Odehrávalo se tak ve vesniÄce Emme, která je také zdrojem jména sýra. Dnes se už výroba ementálu rozÅ¡ÃÅ™ila do celé zemÄ›, v oblasti Å™eky Emme ale stále nalezneme velké množstvà menÅ¡Ãch výrobců, u nichž je výroba rodinnou tradicÃ. Celá výroba zaÄÃná samozÅ™ejmÄ› u mléka a u krav, které se pasou na zdejÅ¡Ãch povÄ›stných pastvinách na Äistém alpském vzduch, v zimÄ› se poté krmà hlavnÄ› senem. Na kvalitÄ› mléka velice záležÃ, proto procházà nÄ›kolika kontrolami. Charakteristická oka vznikajà pÅ™i zránà a zásluhu na nÄ›m majà mléÄné bakterie, které způsobujà pÅ™emÄ›nu kyseliny mléÄné na oxid uhliÄitý, který nemůže z typicky kulatého bloku, jehož průmÄ›r se pohybuje zpravidla okolo jednoho metru, unikat, a proto se zde tvořà tyto malé komůrky.
ChuÅ¥ ementálu se samozÅ™ejmÄ› liÅ¡Ã od doby jeho zránÃ. Mladý ementál zraje pÅ™ibližnÄ› 4 až 6 mÄ›sÃců a jeho chuÅ¥ je jemná, a ne tak výrazná jako u jeho vyzrálejÅ¡Ã varianty, která odpoÄÃvá alespoň osm mÄ›sÃců. U obou variant bychom ale mÄ›li rozpoznat oÅ™ÃÅ¡kové aroma, jež skvÄ›le vynikne v kombinaci s kvalitnÃm vÃnem. Ementál se také velice Äasto použÃvá jako základ pro sýrové koláÄe anebo pro fondue. PÅ™i jeho konzumaci také nezapomÃnejte, že je pro naÅ¡e tÄ›lo velice prospěšný, protože obsahuje velké množstvà bÃlkovin a vápnÃku. PÅ™i výbÄ›ru si dejte ale velký pozor! Jelikož nemá ementál ochrannou znaÄku, která zajiÅ¡Å¥uje, že se daná potravina může vyrábÄ›t jen v urÄitém mÃstÄ›, a tÃm je zaruÄena i jejà kvalita, jsou hojnÄ› rozÅ¡ÃÅ™eny jeho náhražky.